НачалоНовиниПолзите от книжки при бебетата!

Ползите от книжки при бебетата!

19 January 2023
Ползите от книжки при бебетата!
Ако се чудите какви са ползите от книжките за бебета и има ли смисъл да купувате такива за детето си, ще ви кажем само, че няма да сбъркате. Ето и няколко примера:
 
1. За бебетата от 0 до 3месеца можете да намерите меки книжки, които са с черно-бели рисунки, орнаменти, огледалца. Те са адаптирани за слабото зрение на бебето и стимулират мозъка. Бебето започва все по-лесно да възприема фигурите, лицата и т.н. и да проявява все по-голям интерес.
 
 
 
2. От 3м до 6м бебетата вече имат чувствителност към цветовете и обичат картинки без много детайли, но шарени. Започват да хващат,дърпат, хвърлят, лапат и хапят книжките. Затова е хубаво, те да бъдат от материал, който няма да им навреди.Можете да им дадете и „шумкащи“ книжки, които пък ще развиват слуха им. Започнете да им четете текст в рими и вижте как с всеки ден стават все по-любопитни. Започват да ви слушат и да търсят комуникация.
 
3. Бебетата между 6 и 12м вече добре разбират различните картинки и си имат предпочитания. Докато четете те посочват и издават повтарящи се звуци, а около годинката вече знаят какви звуци издават животните : мау , па-па, пи-пи, бау бау, га-га  и т.н.
 
 
Когато четете, детето чува, че използвате разнообразни емоции и изразителни звуци, които подпомагат социалното и емоционално развитие. Четенето подканва бебето да гледа, да показва, да докосва и да отговаря на въпроси, а всичко това повишава социалното развитие и мисловните умения. Бебето обогатява езиковите си знания като имитира звуци, разпознава картинки и учи думи. Ако отделяте време за четене на бебето си, то ще започне да възприема четенето като умение, което си заслужава да научи. Ако на пеленачета и децата се чете често, се изгражда не просто близост, а те започват да асоциират книгите с приятни емоции и така се превръщат в читатели
Освен всичко останало , четенето създава специална връзка между родителя и детето. Ето защо и това е най-добрия начин за приспиване, а ако стане рутина ще имате спокойно и щастливо, заспало детенце.
 
 
 
Разгледайте книжките ТУК

Други новини

Затвори
Добави към началния екран
Игривко | Верига магазини, предлагаща всичко за твоето дете
Игривко
Откажи Добави